Google wil een einde maken aan websites die misbruik maken van het webadres youtube.com zoals YouTub, YouTue en Yutube. Deze websites proberen te profiteren van mensen die de naam van de website verkeerd intypen. YouTube heeft een verzoek ingediend om de domeinnamen toegewezen te krijgen. Youtube is een merknaam van Google en deze namen maken daar overduidelijk inbreuk en misbruik van.

Google, de eigenaar van YouTube, klaagde afgelopen week de look-a-like webdomeinen aan bij het National Arbitration Forum (NAF). Het betreft de domeinnamen youtbe.com, youtub.com, youtue.com, youube.com, en yutube.com. Wanneer een gebruiker een typfout maakt bij het invoeren van de url wordt er doorgelinkt naar een advertentiepagina.

De vijf aangeklaagde domeinnamen gebruiken voor hun reclame het logo design van YouTube. In de reclame worden een aantal vragen gesteld over online advertenties. Als alle vragen zijn beantwoord wordt er verzocht om een gsm nummer in te vullen. Hiermee wordt een abonnement van 12 euro per week afgesloten. Als beloning gebruiken de websites een iPhone 4S of een fiets. Het enige wat ze daar voor hoeven te doen is het invullen van hun telefoonnummer, huisadres en e-mailadres.

Eerder won Twitter een soortgelijke zaak waarin Twiter.com bezoekers werden omgeleid naar een soortgelijke advertentiepagina. Het aantal bezoekers dat de website per maand aantrok lag na schatting rond de 100.000.