De Facebook-applicatie voor iOS-toestellen is voor vele Facebook-gebruikers nou niet direct een genot om te gebruiken. Dit komt doordat Facebook veel gebruik maakt van Webviews om HTML5-content te tonen, waardoor de applicatie veel trager is dan de meesten lief is. Facebook lijkt dit probleem echter te herkennen en aan te willen pakken, zo melden anonieme ontwikkelaars.

In plaats van de Webviews en HTML5-code, gaat het sociale netwerk de iOS-gebruikers tegemoet komen door middel van een applicatie die in Objective-C is geschreven. Objective-C is de standaardprogrammeertaal voor iOS en om die reden kan er vanaf dan echt gesproken worden over een native applicatie, in plaats van een combinatie van native- en web-code.

De anonieme ontwikkelaars die melding maken van de applicatie die geschreven is in Objective-C deden dit tegenover de tech-blog van The New York Times. Zij meldden dat de applicatie al in juli verwacht kan worden. Volgens de ontwikkelaars is het huidige gebruik van HTML5 in Objective-C-code ongeveer het zelfde als een motor van een Smart in de carrosserie van een Ferrari plaatsen. Door het gebruik van enkel Objective-C zal de applicatie razendsnel worden.

Het voordeel van Facebook’s oude handelswijze was dat het sociale netwerk eenvoudig wijzigingen kon aanbrengen in bijvoorbeeld de weergave van alle status-updates, zonder dat deze wijziging via de App Store van Apple zou moeten verlopen. Dit voordeel zal nu ongetwijfeld wegvallen, waardoor dit soort kleine updates wat langer op zich zullen laten wachten.

Het aanpassen van de applicatie leek een hoognodige stap voor Facebook. In de App Store geven 21.000 van de 38.000 gebruikers die een waardering hebben achtergelaten één miezerig sterretje, op een schaal van maximaal vijf.