Mark Zuckerberg heeft vannacht laten weten dat het gebruik van HTML5 in plaats van native code een grote vergissing was en dat in de toekomst de applicaties voor Android en iOS exclusief geprogrammeerd worden in native code.

Als een applicatie in native code wordt geprogrammeerd, wordt enkel de oorspronkelijke taal van het besturingssysteem toegepast. Voor iOS is dit Cocoa, voor Android is dit Java. Facebook heeft voorheen de applicatie aan elkaar geknipt en plakt met behulp van native code, aangevuld met HTML5. Het voordeel was dat Facebook buiten de applicatiewinkels om updates kon doorvoeren, het nadeel was daarentegen dat de applicatie zeer traan kon zijn.

Zuckerberg laat weten dat hij zijn ideeën over HTML5 in applicaties bijstelt. HTML5 wordt dan ook compleet geschrapt en er zal gewoon met native code gewerkt worden. De iOS-applicatie met native code is inmiddels al enige tijd in de App Store te vinden, op de Android-applicatie is het voorlopig nog wachten. Dat deze applicatie in ontwikkeling is, is inmiddels dus wel duidelijk geworden.