2min

We waren het alweer bijna vergeten maar dit jaar verschijnt er ook nog een nieuwe gameconsole op de markt, de Wii U van Nintendo. De opvolger van Nintendo moet dit jaar nog in de verkoop gaan en moet opnieuw gaan zorgen voor grote successen voor Nintendo.

In een interview laat de CEO van Nintendo, Satoru_Iwata, weten dat hij niet denkt dat het belangrijk is om de eerste te zijn met een console van een nieuwe generatie. Hij zegt "Wij denken dat dit het juiste moment is om de Wii U op de markt te brengen omdat die de wereld gaat veranderen."

Het moge duidelijk zijn dat dit een gewaagde uitspraak is en dat Nintendo waarschijnlijk nog enkele verassingen in petto heeft met de Wii U. Wellicht weet Nintendo vriend en vijand te verbazen met de nieuwe console. De lancering van de Wii U lijkt in elk geval een beetje op de lancering van de Wii. Het was bekend dat de console eraan zat te komen en weinig mensen waren echt onder de indruk. Alleen toen de console eenmaal op de markt was bleek dat de console niet viel aan te slepen. De verkoopcijfers van de Wii waren ver boven verwachting.

In totaal heeft Nintendo bijna 96 miljoen Wii’s verkocht, als we dat vergelijken met de concurrentie dan zien we dat Microsoft met de Xbox 360 momenteel op 67 miljoen staat en Sony met de PlayStation 3 op 64 miljoen. Nintendo heeft het dus zeer goed gedaan.

Financieel gezien is Nintendo in dit opzicht ook de meest succesvolle partij. Nintendo heeft de Wii namelijk nooit met verlies verkocht en heeft altijd winst gemaakt op de console. Microsoft en Sony moeten de eerste jaren na de lancering van hun consoles altijd geld bijleggen per verkochte console. Het lijkt erop dat Nintendo met de Wii U ook meteen winst zal gaan maken.

Iwata zegt ook dat Nintendo dit jaar absoluut niet met verlies wil afsluiten. Vorig jaar draaide het bedrijf voor het eerst verlies en Iwata wil dat graag bij één keer houden en verwacht dit jaar ook een beter resultaat. De reden voor het slechte resultaat afgelopen jaar is vooral te wijten aan de Nintendo 3DS. Wegens tegenvallende verkoopcijfers heeft Nintendo de prijs van de handheld wel verlaagd tot onder de kostprijs waardoor Nintendo nu geld bij moet leggen per verkochte handheld. Iets wat Nintendo normaliter niet doen.