2min

Tags in dit artikel

,

Google heeft gisteren zijn intrede gedaan op de markt voor internet en televisie. De zoekgigant biedt in Kansas City glasvezelkabel aan met een snelheid van 1 Gigabit per seconde.

De dienst, genaamd Google Fiber, kan in september al van start gaan en moet honderd keer sneller zijn dan internet van andere providers. In eerste instantie worden alleen huizen in Kansas City in de Verenigde Staten aangesloten op het netwerk, later volgen mogelijk ook andere steden.

Google liet in maart 2011 al weten dat er een glasvezelkabelnetwerk aan zat te komen in die stad, maar het project is een aantal keer vertraagd vanwege onenigheid over de plaatsing van de kabels. Daardoor startte het project niet begin 2012, maar is dat pas nu het geval.

Mensen die een abonnement nemen op Google Fiber krijgen gratis 1 TB aan opslag in Google Drive, zonder extra limieten of extra kosten.

Naast de internetdienst kondigde Google ook Google Fiber TV aan. Klanten kunnen dan naar kabel-tv kijken en kunnen tot 500 uur aan hdtv opnemen tot 8 shows tegelijk. De dienst kan worden bediend via de bijgevoegde bluetoothafstandsbediening of via Android- en iOS-apparaten. Hiervoor moet elke tv wel een kleine settopbox aangesloten hebben.

Om een Google Fiber-aansluiting te laten leggen moet 300 dollar betaald worden. Klanten kunnen vervolgens kiezen tussen twee abonnementen. De eerste is Gigabit + TV en bevat een netwerkbox met WiFi, een firewall en netwerkbeheer, een settopbox waarmee hdtv opgenomen kan worden en een Nexus 7 om de settopbox mee te bedienen. Dit abonnement kost 120 dolar per maand. Het tweede abonnement is iets goedkoper, deze kost namelijk 70 dollar per maand, en bevat alleen toegang tot het gigabitinternet.

Voor diegenen die op dit moment geen breedband hebben in Kansas, is er nog een aantrekkelijke aanbieding. Klanten die alleen de aansluitkosten van 300 dollar betalen maar geen abonnement willen nemen, krijgen 7 jaar lang gratis internet met een snelheid van 5 Mb/sec down en 1 Mb/sec up.