Google gaat ondersteuning voor het Exchange ActiveSync-protocol schrappen. Vooral nieuwe Windows Phone-gebruikers zullen last krijgen van deze wijziging.

De wijziging is onderdeel van de winterschoonmaak en komt niet geheel als verrassing, gezien Google al eerder de documentatie bijwerkte met de melding dat Exchange ActiveSync snel niet meer ondersteund zal worden.

Overigens zullen ook iPhone en andere niet-Android-gebruikers er mogelijk een beetje last van krijgen: die gebruikers zullen CalDAV voor kalendar, CardDAV voor contactpersonen en IMAP voor e-mail moeten instellen of de officiële Gmail-app moeten gebruiken, als die beschikbaar is.

Op Windows Phone is de situatie wat ernstiger, gezien Google daar geen officiële Gmail-app heeft en ook niet van plan is die te bouwen. Bovendien heeft Windows Phone geen ondersteuning voor CalDAV en CardDAV. IMAP werkt wel, maar dat betekent dat push niet mogelijk is.

Huidige gebruikers zullen overigens Exchange ActiveSync gewoon kunnen blijven gebruiken, zelfs nadat de ondersteuning officieel eindigt op 30 januari 2013. De wijziging zal alleen van toepassing zijn op nieuwe mobiele gebruikers. Google Apps voor bedrijven zal geen last ondervinden van de wijziging.

Naast deze aankondiging heeft Google ook de ondersteuning laten vallen voor Google Sync for Nokia, S60, SyncML en enkele andere, kleine Google Calendar-functies zoals "Smart Rescheduler".