Eind vorige week kondigde Google aan dat het de ActiveSync-functie van Gmail zou schrappen. Dit levert problemen op voor Windows 8-, Windows Phone 8- en Windows RT-apparaten. Microsoft reageert verbaasd op het besluit van de zoekgigant.

Google zal de ActiveSync-ondersteuning voor nieuwe accounts die na 30 januari gecreëerd worden laten vervallen. Dit tot grote verbazing van Microsoft, zo geeft Dharmesh Mehta van Microsoft in een blogpost aan. Microsoft heeft momenteel nog geen oplossing om problemen door het besluit van Google te voorkomen.

Mehta stelt in de blogpost: "Veel mensen die Gmail momenteel gratis gebruiken staan voor het probleem dat ze op termijn moeten teruggrijpen naar een ouder protocol, waardoor de gebruikservaring minder goed zal worden. Wij willen deze mensen aanraden om over te stappen op een service die de gebruiker vooraan zet."

Met die laatste zin doelt Mehta natuurlijk onder andere op Outlook.com, de maildienst van Microsoft. Het lijkt er echter ook op dat Microsoft inderdaad geen antwoord heeft op het besluit van Google om de mogelijkheid van het synchroniseren van contacten en agenda’s via Gmail alsnog te behouden.