1 min

In december gaf Google aan dat per 30 januari 2013 het Exchange Active Sync-protocol (EAS) voor Gmail, Google Calender en Contacts niet meer ondersteund zal worden voor nieuwe apparaten. Dit betekent dat eigenaren van een Windows Phone- en Windows 8-apparaat niet meer kunnen synchroniseren met Google-diensten. Microsoft draagt IMAP aan als oplossing

Microsoft heeft inmiddels al laten weten enorm verrast te zijn met de gang van zaken bij Google. Nu komt de softwaregigant echter met een meer uitgebreide reactie. Het bedrijf geeft aan dat Windows Phone-gebruikers nog steeds hun smartphones kunnen synchroniseren met Gmail, via het IMAP-protocol.

Daar voegde Microsoft het volgende aan toe: "Zoals zovelen, zijn we verrast en teleurgesteld dat Google het consumenten moeilijker wil maken om hun apparaten verbinding te laten maken met hun accounts. Wanneer je een betere maildienst wilt hebben, met name voor je telefoon of tablet, dan is dit het perfecte moment om, net als de miljoenen die je voor zijn gegaan, over te stappen op Outlook.com."

Het is momenteel onduidelijk of de door Google wel ondersteunde CalDav- en CardDav-protocollen door Microsoft ondersteund blijven. Wanneer je in het bezit bent van een Windows Phone- of Windows 8-product, dan zul je in ieder geval snel moeten zijn wil je Gmail synchroniseren via EAS, want die mogelijkheid zal niet lang meer bestaan.