1 min

In de Tweede Kamer is een motie van de D66 en de PvdA aangenomen. De motie is bedoeld om een verbod op downloaden uit te sluiten. Dankzij het aannemen van deze motie mogen Internetproviders niet gedwongen worden om gebruikers te blokkeren, zoals dat in verschillende Europese landen wel het geval is.

Zo geldt in Frankrijk bijvoorbeeld het Three Strikes Out-systeem, waarbij gebruikers drie kansen krijgen om zich te onthouden van het downloaden van illegale content. Bij de derde overtreding worden maatregels getroffen, gebruikers worden dan tijdelijk van het internet geweerd.

Eind november leek het er even op dat de PvdA een downloadverbod wel zag zitten. Even later schepte de politieke partij echter duidelijkheid, het vindt de Thuiskopieheffing een beter alternatief. Toch is de PvdA wel van mening dat de Thuiskopieheffing achterhaald is. Vanaf 2013 wordt de heffing niet alleen toegepast op media al CD’s, maar ook op apparaten met een harde schijf. De Staat is door verschillende technologiebedrijven aangeklaagd vanwege deze beslissing.

De CDA en VVD dienden eveneens een motie in, waarin werd voorgesteld om de Thuiskopieheffing vanaf 2014 te vervangen voor een ander initiatief. Deze motie sneuvelde echter.