2min

Vandaag is er gedebatteerd in de Tweede Kamer over een motie van D66 waarin het kabinet werd gevraagd af te zien van een downloadverbod. De motie van D66 kon op steun rekenen van de PvdA maar ook de SP en de PVV hebben al aangegeven tegen zo’n verbod te zijn. Hierdoor ligt het voor de hand dat deze motie door een meerderheid van de Kamer zal worden gesteund. Hierdoor zal Nederland moeten gaan geloven aan de nieuwe thuiskopieheffing die op veel producten van toepassing zal zijn.

Het is nu in elk geval helemaal duidelijk hoe de PvdA, dat deel uitmaakt van het huidige kabinet, denkt over het downloadverbod. De partij heeft duidelijk gemaakt tegen het downloadverbod te zijn, dit terwijl de partij vorige maand alles behalve duidelijk was en alle opties open wilden houden en niets wilde uitsluiten. De positie van de PvdA staat echter wel haaks op die van de VVD, de andere partij in het huidige kabinet. Als er namelijk geen downloadverbod komt dan zal de thuiskopieheffing flink worden uitgebreid en daar is de VVD net als het CDA enorm op tegen. Alleen er moet iets van wetgeving komen om auteursrechthebbende te beschermen, zonder wetgeving kunnen zij hun schade gaan verhalen op de Staat. In Europa is namelijk afgesproken dat de lidstaten of het één of het ander moet invoeren.

De VVD en het CDA zouden liever de thuiskopieheffing afschaffen maar dan zal er dus waarschijnlijk een downloadverbod komen. De Kamer is duidelijk verdeeld over wat de beste oplossing is. Bij een downloadverbod is het mogelijk om de personen die zich schuldig maken aan het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te vervolgen, bij een thuiskopieheffing moet iedereen die straks een settopbox, smartphone, tablet, computer, laptop, mp3-speler koopt een extra bedrag betalen aan thuiskopieheffing.

Inmiddels hebben vrijwel alle grote fabrikanten de handen ineen geslagen en gezamenlijk rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat om de thuiskopieheffing aan te vechten. De nieuwe thuiskopieheffing is er volgens de fabrikanten gewoon doorheen gedrukt, nu is de nieuwe wet onzorgvuldig tot stand gekomen en is het schadebedrag dat de thuiskopieheffing moet opbrengen veels te hoog vastgesteld. De fabrikanten gaan dan ook proberen hun schade op de Nederlandse Staat te verhalen.