Het Japanse videogamemagazine Famitsu maakt bekend dat Sony na 13 jaar stopt met de verkoop van de PlayStation 2-spelcomputer in Japan.

Deze week zullen geen nieuwe PlayStation 2-consoles meer aan winkels worden geleverd, waardoor alleen de huidige voorraden nog verkocht zullen worden van deze iconische console.

Het is onduidelijk of Sony van plan is de verkoop van de console ook in andere regio’s te stoppen. Sommigen denken dat de PlayStation 2 in ontwikkelingslanden nog lange tijd beschikbaar zal zijn, vanwege de lage prijs en de grote hoeveelheid beschikbare games.

De PlayStation 2 werd gelanceerd in maart 2000 en was deels verantwoordelijk voor het einde van de Sega Dreamcast. Daarnaast werd door de console het dvd-formaat populair gemaakt. De PlayStation 2 is twee keer opnieuw ontworpen en sinds maart 2012 zijn er 155 miljoen eenheden van verkocht, wat het de best verkochte console (handhelds uitgezonderd) ooit maakt.

Ondanks de ouderdom kochten nog altijd meer dan een miljoen mensen de spelcomputer, met name in ontwikkelingslanden zoals India en Brazilië. Dit jaar verschenen FIFA 13, PES 2013 en MLB 2K12 nog voor het apparaat.

Toch gaat het moeilijk met Sony. Het bedrijf is bezig met een herstructurering, waarmee het hoopt weer winst te kunnen maken. Bovendien wordt volgend jaar de onthulling van de PlayStation 4 verwacht, wat betekent dat de PlayStation 3 de plek van de PlayStatoin 2 over moet nemen.