1 min

De nieuwe betaversie van Google’s Chrome browser voor desktop pc’s kan webapplicaties besturen met behulp van spraak, de basis voor deze functionaliteit is gelegd door de integratie van een nieuwe Web Speech API.

De beta van Google Chrome versie 25 komt met een Web Speech API, deze stelt ontwikkelaars in staat om spraakherkenning in te bouwen in applicaties voor de Chrome-browser. "In de nabije toekomst kun je dus tegen je Chrome-apps praten om ze van alles te laten doen", aldus Glen Shires, software engineer en spraakherkenning specialist bij Google.

Naast de spraakfunctionaliteit zal Chrome 25 ook niet langer toestaan dat derde partijen extensies installeren zonder dat de gebruiker hier specifiek toestemming voor heeft gegeven. Tot en met versie 24 kon via het Windows register een Chrome extensie geinstalleerd worden maar Google stelt dat deze functionaliteit door veel ontwikkelaars misbruikt werd om zonder toestemming van de gebruiker extensies te installeren.

Wanneer een derde partij probeert een extensie te installeren zal Chrome straks een venster weergeven waarin de gebruiker kan kiezen om dit toe te staan of de extensie van de pc te verwijderen.