1 min

Het blijkt dat Nederland wat betreft mobiele internetsnelheid flink achterblijft op de internationale top. Dit meldt onderzoeksbureau Akamai, op basis van een onderzoek in 243 landen.

Gemiddeld komt de snelheid van het mobiele internet in Nederland uit op 1,86 Mbps. Daarmee staat ons land op plek 18 van Europa en moeten we landen als Hongarije, Polen en Tsjechië voor ons dulden. Bovenaan de lijst staan respectievelijk van hoog naar laag Oostenrijk (5,8 Mbps), Oekraine, Griekenland, Rusland en Spanje.

Akamai heeft bij het onderzoek gekeken naar providers die een eigen nationaal netwerk hebben. De namen van deze providers worden niet genoemd in het onderzoek. Wel heeft Regional Sales Manager Benelux, Hans Nipshagen, aan NU.nl laten weten dat er in Nederland in ieder geval tienduizenden metingen zijn verricht.

Mobiele internetsnelheid Europa

Vast internet
Met een snelheid van 5,8 Mbps voor vast internet doet Nederland nog wel mee in de Europese top. Alleen moet wel vastgesteld worden dat de internetsnelheid bij de andere landen die hoog op de lijst staan sneller groeit dan in Nederland. Wereldwijd staat Nederland op een zesde plek. Wat op valt is dat de lijst wordt aangevoerd door Aziatische landen zoals Zuid-Korea, Japan en Hong Kong. Gemiddeld bedroeg de wereldwijde internetsnelheid voor vaste verbindingen 2,8 Mbps.

Vaste internetsnelheid Europa