Het Nederlandse BAM Groep heeft de opdracht binnengehaald om het Europese hoofdkantoor van Google te mogen bouwen in Londen. In totaal moet Google meer dan één miljard pond betalen voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor. Vier partijen een bod gedaan om het hoofdkantoor te bouwen, maar de BAM Groep ging er uiteindelijk mee aan de haal.

De BAM Groep zal een groep gebouwen laten verrijzen op het bekende King’s Cross in Londen. De gebouwen zijn ontworpen door Allford Hall Monaghan Morris. In totaal gaat het om zo’n 93.000 vierkante meter kantoorruimte, waar straks 3.000 tot 4.000 mensen moeten gaan werken. De bouw moet in 2016 zijn voltooid. Op dit moment zitten de Google werknemers nog verspreid over twee kantoren in Victoria en Holborn.

Google is overigens niet het enige bedrijf dat ervoor kiest om zijn eigen kantoren te laten ontwerpen en bouwen. Ook andere bedrijven waarmee het goed gaat laten hun nieuwe kantoor ontwerpen en bouwen. Zo is Apple momenteel bezig om een gigantisch kantoorgebouw in Cupertino, California te laten bouwen, in de vorm van een UFO, ontworpen door de Britse architect Lord Foster. Facebook zit momenteel nog in de ontwerpfase van een nieuw kantoor en heeft hiervoor Frank Gehry aangetrokken, de architect van het Guggenheim-museum in Bilbao, Spanje.

Aan de andere kant zijn er ook bedrijven waarmee het wat minder goed gaat, die er juist voor kiezen hun kantoorpanden te verkopen. Voorbeelden hiervan zijn Nokia dat zijn kantoorgebouw in Helsinki heeft verkocht en Sony dat zijn kantoorgebouwen in Berlijn, New York en Tokyo verkocht.