Google heeft bekend gemaakt dat de Google Reader-applicatie vanaf 1 juli niet meer werkzaam zal zijn. De sluiting van de dienst is onderdeel van een nieuwe opruiming van Google-diensten. De zoekgigant ruimt vrijwel elk kwartaal haar portfolio op om het portfolio vers te houden.

Volgens Google zijn er twee eenvoudige redenen om Reader in de ban te doen. Ten eerste is het gebruik van de dienst gedaald, ten tweede wil Google meer energie stoppen in een minder groot aantal producten. Door dat tweede moet de ervaring van de gebruiker uiteindelijk verbeteren, omdat de producten ook beter worden. Google’s Alan Green geeft aan dat Google zich bewust is van een groep trouwe gebruikers van Google Reader die bedroefd zullen zijn om het sluiten van Reader, net als Google zelf. Met behulp van Google Takeout is het mogelijk om alle RSS-abonnementen te exporteren, om deze vervolgens in een andere RSS-lezer te plaatsen.

Het sluiten van Google Reader heeft een grote groep gebruikers op de been gebracht. Er is een petitie gestart, welke binnen enkele uren over de grens van 10.000 handtekeningen ging. Op het moment van schrijven zijn er al 21.400 handtekeningen verzameld.

Ook andere producten en functies van Google zullen met de nieuwe schoonmaakronde naar de eeuwige jachtvelden verwezen worden. Zo stopt Google’s Building Maker op 1 juni, de GUI Builder, CalDAV-API en vijf UiApp-widgets verdwijnen vanaf 16 september van het toneel.