min

Tags in dit artikel

, ,

Ongebruikte TV-frequenties zijn een bron van potentieel, dat wil Google duidelijk maken. Een proefproject brengt draadloos breedbandinternet naar scholen in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad, door gebruik te maken van de zogenaamde ‘white space’.

Tien scholen in Kaapstad krijgen toegang tot het internet dankzij het project van de zoekgigant. Door de white space te gebruiken, kan het netwerk worden ingezet zonder frequenties te verstoren waar zenders voor betalen.

"Het voordeel van white space is de langere afstand die signalen op lage frequenties kunnen afleggen," zegt Google’s lokale beleidsmanager Fortune Mgwili-Sibanda. "De technologie is zeer geschikt om dunbevolkte gebieden met slechte voorzieningen tegen lage kosten te verbinden."

Draadloze aanbieders vragen al langer om meer white space ruimte op het netwerk, iets waar TV-zenders zich juist tegen verzetten. Ze zijn bang voor verstoringen in het netwerk, als de frequenties te dicht bij elkaar liggen.

Google begon eerder deze maand met het testen van een database die de white space beschikbaar stelt voor draadloze aanbieders. "De white space-techniek groeit sneller wereldwijd. We hopen dat de resultaten van onze test de ontwikkelingen in Zuid-Afrika en andere Afrikaanse landen stimuleert," concludeert Mgwili-Sibanda.