1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Dinsdagavond bezweek ING internetbankieren opnieuw onder de druk van een DDos-aanval. Inloggen op de mobiele applicatie en de website was tijdelijk onmogelijk door de gerichte explosie van dataverkeer. Woensdagochtend kreeg het bedrijf opnieuw een aanval te verduren.

De eerste aanval werd volgens ING ingezet om 22.20 en maakte de platforms 20 minuten lang onbereikbaar. Het offensief van woensdagochtend duurde een kwartier. ING laat weten dat klanten alsnog te maken kunnen krijgen met beperkte beschikbaarheid.

Het is de derde aanval die de bank binnen een week voor de kiezen krijgt, na de klachtenregen op Twitter die de eerste klap veroorzaakte. Dinsdagochtend worstelde ING ook al met een storing.

In een DDos-aanval worden sites belaagd met dataverkeer, wat de servers overbelast. Het afweren van zo’n aanval is moeilijk, omdat het verkeer niet van echte bezoekers te scheiden is. ING neemt naar eigen zeggen maatregelen, maar houdt ze geheim vanwege veiligheidsredenen.

Wie verantwoordelijk is voor de virtuele charge is niet duidelijk. Justitie neemt de zaak hoog op en start een strafrechtelijk onderzoek. Het flink gegroeide High Tech Crime team van de politie onderzoekt de aanval en ook het Nationaal Cyber Security Centrum van Justitie zal de zaak onder de loep nemen.

Politiek Nederland begint zich ook te roeren, met fracties van de PvdA, CDA en SP die meer inzicht willen in de storingen en communicatie. De fracties zijn van plan informatie in te winnen bij individuele banken en experts, schrijft RTL.