1 min Applications

Google-tool voor post-mortem datagebruik

Google laat gebruikers via een tool kiezen wat er met hun data gebeurt na overlijden of bij terugtrekken van het internet. De Inactive Account Manager maakt Google het eerste grote bedrijf dat het gevoelige issue aanspreekt.

Met Inactive Account Manager kunnen gebruikers om welke reden dan ook de data van hun account verwijderen of nalaten aan een persoon naar keuze. Een tijdsframe is instelbaar, waardoor Google na drie, zes, negen of twaalf maanden inactiviteit automatisch tot actie overgaat.

Het programma is te vinden op de pagina voor accountinstellingen en betrekt Google-accounts voor onder andere Gmail, YouTube en Google+. Via een opgegeven telefoonnummer of door een tweede mailadres op te geven, waarschuwt Google gebruikers alvorens de data te verwijderen.

Het digitale voorbestaan na overlijden is een nieuw fenomeen dat de laatste tijd vaker ter sprake komt. LivesOn werkt bijvoorbeeld aan een applicatie die gebruikers na hun dood vrolijk door laat twitteren. Facebook lanceerde onlangs ook een functie waarmee een in memoriam-pagina voor een overleden persoon aangemaakt kan worden.

Bron:Google