1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Google start per vandaag met het verwijderen van accounts die de afgelopen twee jaar niet zijn gebruikt. Het is mogelijk je account nog te redden.

In mei dit jaar werd de aankondiging dat vanaf december 2023 accounts die twee jaar lang niet zijn gebruikt gaat verwijderen al gedaan. Verschillende waarschuwingen herhaalde de boodschap.

De techgigant geeft verschillende redenen voor de actie: er wordt meer opslagruimte vrijgemaakt, niet-gebruikte (persoonlijke) data wordt verwijderd en natuurlijk kan het hiermee kosten besparen. Ook kan Google via het verwijderen van de talloze niet-gebruikte accounts beter spam bestrijden. Dit omdat deze specifieke accounts vaak geen MFA-gebruiken, maar ook wachtwoorden hebben die mogelijk elders zijn gecompromitteerd.

Lees ook: Google stelt strengere eisen aan verzenders bulkmail in strijd tegen spam

Minimaal 1 keer in 2 jaar inloggen

Gebruikers kunnen voorkomen dat hun inactieve Google-account wordt verwijderd door éénmaal in de twee jaar in te loggen. Het volstaat om een simpele e-mail te versturen. Dit geeft gebruikers met een Google-account met enig geluk nog de mogelijkheid hun account te behouden.

Procedure in fases

Het verwijderingsproces gebeurt in fases en start met accounts die zijn aangemaakt en nooit op enige wijze zijn gebruikt.

Accounts die zijn gekoppeld aan bepaalde Google-diensten, zoals Google Workspace of Google One, vallen buiten de verwijderingspolicy. Ook zijn lang niet-gebruikte accounts die op YouTube publiek toegankelijke video’s hebben staan uitgezonderd.