Apple’s Mac OS X 10.9 zal waarschijnlijk tijdens de Worldwide Developer Conference worden gepresenteerd. De eerste functies lijken ruim een maand van tevoren al uitgelekt. Opnieuw zal OS X dichter tegen het mobiele besturingssysteem iOS aankruipen.

Zo zal er een multitasksysteem komen dat doet denken aan de manier van multitasken in OS X. Hoe dat precies in zijn werk gaat weten we op dit moment nog niet, maar mogelijk zou het ook inhouden dat geminimaliseerde applicaties gepauzeerd worden zodat het systeem betere prestaties aflevert voor de apps die er op dat moment meer toe doen.

De Finder zou een broodnodige update krijgen in de vorm van tabbladen. Dankzij deze functie kunnen gebruikers in één venster meerdere locaties open hebben staan. Daarmee zou Apple de populaire TotalFinder-uitbreiding die een soortgelijke functie integreert naar de eeuwige jachtvelden kunnen sturen.

Verder wordt er gesproken van een snellere en efficiëntere versie van webbrowser Safari en verbetering van de Fullscreen-functie. Bij die functie is het zo dat een app het volledige scherm in beslag kan nemen, maar als er meerdere schermen op een computer zijn aangesloten, blijft het andere scherm leeg. Die onzorgvuldigheid van Apple zou verholpen worden.

Eerdere geruchten over integratie van Siri en Apple’s eigen Kaarten-applicatie worden door 9to5Mac tegengesproken.