Apple heeft tijdens de WWDC-keynote een nieuwe versie van Mac OS X aangekondigd. Het gaat om OS X 10.9 Mavericks. Apple breekt daarmee met de traditie om de naam van katachtigen te gebruiken.

Finder Tabs

De Finder krijgt tabbladen zodat het makkelijker wordt om in één venster te navigeren door verschillende mappen. Bestanden kunnen naar verschillende tabbladen verplaatst worden door ze naar een ander tabblad te slepen.

Bestanden taggen

Door tags aan bestanden te geven kunnen gebruikers eveneens het overzicht beter behouden. Bestanden die met een bepaald project te maken hebben kunnen voorzien worden zodat ze op verschillende locaties kunnen staan en toch makkelijk te vinden zijn.

Multi-display

Apple heeft hard gewerkt aan ondersteuning voor meerdere schermen. Natuurlijk kunnen schermen verplaatst worden, maar de dock en het menu blijven op beide schermen zichtbaar waardoor het makkelijker wordt om te werken met twee schermen.

Het wisselen van Spaces gebeurt niet meer in een algemene vorm, maar per scherm. Ook kunnen meerdere programma’s op verschillende schermen op volledig beeld worden weergegeven.

Safari

Safari is voor OS X 10.9 Mavericks op de schop gegaan. Er is een bookmarkbalk geïntegreerd waarin ook Reading Lists en gedeelde links worden weergegeven. De gedeelde links zijn ook eenvoudig te delen op sociale netwerken.

Safari gebruikt bovendien veel minder energie dan de concurrerende browsers, volgens Apple is de vergelijking met Firefox zelfs bedroevend.

Bettere accuduur

Met behulp van nieuwe software-implementaties wordt de accuduur verbeterd en wordt er een betere verdeling van prestaties gerealiseerd. Wanneer een app gebruikt wordt, krijgt deze automatisch meer resources toebedeeld. Andersom krijgt een applicatie weinig resources wanneer deze niet in beeld is.

Door het CPU-proces op intelligente wijze te verbeteren weet Apple het stroomverbruik met 72 procent te verlagen.

iCloud Keychain

Apple biedt met iCloud Keychain een service waarin wachtwoorden versleuteld opgeslagen worden en door meerdere apparaten uitgelezen kunnen worden. Geen problemen meer met vergeten wachtwoorden wanneer je niet op je primaire apparaat werkt.

Notificaties

Middels intelligente notificaties wordt het nu direct vanuit de notificatie mogelijk om te reageren op een bericht. Als een app een van een iOS-apparaat een push-notificatie verstuurt, kan je die ook op je OS X-systeem binnenkrijgen.

Kaarten

Apple integreert de Kaarten-applicatie die het met iOS 6 lanceerde ook in de nieuwe versie van OS X. De samenwerking tussen de twee versies is groot, zo kan je routes naar je iOS-apparaat versturen en direct openen. De applicatie biedt ook de Flyover-beelden die de iOS-apparaten bieden.

iBooks

Als laatst brengt Apple de iBook-winkel naar OS X-apparaten. De boeken zijn te lezen op je computer en worden uiteraard gesynchroniseerd via iCloud. Je kan dus een boek lezen op het ene apparaat en doorgaan op een ander.

Beschikbaarheid

Een preview van Mac OS X 10.9 Mavericks komt vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars. De volledige versie mag in de herfst verwacht worden.