Apple organiseert vanavond een presentatie waarbij de nieuwe versie van Mac OS X aan bod zal komen. Op de dag van presentatie zijn de eerste screenshots van OS X 10.10 uitgelekt, waarop alvast enkele nieuwe eigenschappen te zien zijn. De screenshots lijken eind maart gemaakt te zijn, hetgeen Apple vanavond laat zien zou dus nog kunnen afwijken.

Naast het al beschikbare notificatiecentrum zal OS X ook de beschikking krijgen over een Control Center. Deze functie zit bijvoorbeeld al in iOS 7 en geeft gebruikers de mogelijkheid om eenvoudig WiFi en Bluetooth in te schakelen of de muziekweergave en schermhelderheid te regelen. In bovenstaande screenshot is te zien dat dit Control Center aan de linkerzijde van het scherm zal worden geplaatst, waarschijnlijk wordt het tevoorschijn getoverd met een veeg met twee vingers vanaf de linkerrand van het touchpad.

Links: Control Center, rechts: notificatiecentrum

Het notificatiecentrum lijkt ook een visuele wijziging te ondergaan en informatie over het weer, aandelen en afspraken in de Agenda te tonen. Safari krijgt een nieuwe hoofdpagina met favoriete websites. Beide zaken zijn overeenkomstig met iOS.

Een laatste screenshot lijkt een aangepaste zoekfunctie te tonen, welke bovenop het besturingssysteem zweeft. Deze functie zit nu nog verwerkt in de menubalk bovenin het scherm. De iconen in de Dock lijken niet aangepast, afgezien van het Finder-icoon dat alleen nog het silhouet van het icoon toont, de Dock zelf wordt eveneens visueel aangepast.

Links: Safari, rechts: zwevende zoekfunctie

De livestream van het WWDC-evenement zal via Apple-apparaten te bekijken zijn via Apple’s website. De presentatie zal om 7 uur Nederlandse tijd starten.