NPD DisplaySearch dook in de administratie van Microsoft en vond naar verluidt bewijs van een in aanbouw zijnde 7,5-inch tablet. Microsoft lijkt begrijpelijk genoeg een graantje mee te willen pikken van de opbloeiende markt voor kleine tablets.

Prijs en omvang gaan op de schop in de nieuwe tablets van Microsoft, denkt Richard Shim, analist bij NPD DisplaySearch. "In de bevoorradingsketen zien we de specificaties van het paneel, de touch-module en het schema voor massaproductie in aanbouw," vertelt Shim aan CNET.

Vermoedelijk gaat het om een 7,5 inch tablet met een resolutie van 1.400 x 1.050 pixels, resulterend in een pixeldichtheid van 233 ppi. Het apparaat gaat volgens Shim begin volgend jaar in massaproductie, waarna er "meerdere miljoenen" van de band zullen rollen. Mogelijk zou de tablet eerder al op kleinere schaal geproduceerd worden.

De prijs zou volgens een andere bron op 399 dollar liggen en deze kan nog zakken. Volgens Shim is Microsoft nog op zoek naar een rendabele route om de kosten te drukken. Het bedrijf probeert dat onder andere door leveranciers van panelen onderling te laten concurreren. Als Microsoft de prijs verder omlaag krijgt, kan de tablet de strijd aangaan met bijvoorbeeld Apple’s iPad Mini, met als speerpunt een hogere pixeldichtheid.

Eerdere geruchten sluiten enigszins aan bij Shim’s bevindingen. Het genoteerde succes van de Surface-tablets komt na geruchten van de aankondiging van een nieuw model, naar verluidt op de BUILD Conference in juni. De link tussen de ontdekte 7 inch productie en deze aankondiging is dan snel gelegd.