2min Devices

Microsoft werkt aan goedkopere Surface-tablet

Microsoft werkt aan goedkopere Surface-tablet

Microsoft werkt naar verluidt aan een goedkopere Surface-tablet om een sterkere vuist te maken tegen de iPad van Apple. Het toestel zou al later dit jaar kunnen worden gelanceerd.

Dat schrijf Bloomberg op basis van bronnen die bekend zouden zijn met de plannen. De goedkopere tablet zal om en bij de 400 dollar kosten. Het toestel krijgt een 10 inchscherm, met afgeronde randen zoals een iPad, en zal voor het eerst USB-C ondersteunen.

De nieuwe Surface zal bovendien 20 procent lichter zijn dan de huidige high-end modellen, maar boet wel in aan batterij. Het nieuwe apparaat zou ongeveer 4 uur minder lang meegaan dan de huidige Surface Pro, die het volgens Microsoft 13,5 uur uitzingt op één laadbeurt.

Onder de motorkap zou een Intel-processor worden gebruikt. Een goedkopere Surface-tablet klinkt nochtans als een geknipte kandidaat voor een ‘Windows 10 op ARM’-apparaat, en had de knauw uit het batterijleven kunnen beperken. Microsoft misloopt hiermee bovendien een kans om een referentieontwerp voor ARM-toestellen te tonen waar fabrikanten verder op kunnen bouwen.

De goedkopere Surface-tablet zal volgens de bronnen van Bloomberg beschikbaar zijn in een versie met 64 of 128 GB opslag, alsook varianten met LTE. Hij zal nog altijd Windows 10 Pro draaien en voorzien zijn van een staander om de tablet rechtop te zetten. Microsoft zou verder ook een goedkopere toetsenbordcover, stylus en muis beschikbaar willen maken als accessoires.

De laatste goedkopere Surface was de Surface 3 uit 2015, die draaide op een Intel Atom-processor. Sindsdien heeft Microsoft zich uitsluitend op duurdere en krachtigere Surface-hardware voor professionals gericht.