Uit een interne mail van Microsoft is gebleken dat de volgende Xbox ook zonder internetverbinding de meeste functies zal blijven vervullen. Zaken als het spelen van single-player spellen, het afspelen van films of kijken van live-TV zal gewoon mogelijk blijven wanneer de internetverbinding faalt. Het lijkt er echter op dat er wel degelijk plannen waren om een internetverbinding te vereisen.

Er ontstond in de afgelopen maanden een flinke rel rondom de al dan niet vereiste internetverbinding van de volgende Xbox. Een medewerker van Microsoft klapte hierover uit de school en verliet het bedrijf vervolgens nadat hij in opspraak raakte. Het is tekenend voor de frustratie die is ontstaan rondom de geruchten. Gamers maken zich zorgen over een beperking van de mogelijkheden wanneer een internetverbinding altijd vereist is.

Dat lijkt echter niet langer nodig. Microsoft heeft een interne mail verzonden aan alle fulltime medewerkers die bezig zijn met de ontwikkeling van de volgende Xbox. In deze mail staat te lezen dat de console "de toekomst van entertainment moet leveren, maar wel tolerant moet zijn voor het internet van vandaag de dag. Er zijn een aantal functies waarvan onze gebruikers verwachten dat ze ook zonder internet werken, die moeten dus gewoon functioneel blijven zonder internetverbinding."

Omdat het gaat om een grootschalige e-mail waarin wordt gesteld dat functies werkzaam moeten blijven zonder internet, lijkt het aannemelijk dat Microsoft eigenlijk wat anders van plan was, maar schrok van de weerstand.