Don Mattrick, de leider van Microsoft’s Xbox-divisie, heeft in een interview met Spike TV gesteld dat mensen die geen toegang tot het internet hebben zich moeten beperken tot de Xbox 360. De spelcomputer die zeven jaar geleden uitgebracht is, is een prima alternatief, vindt de topman.

"Gelukkig hebben we een product voor mensen die geen vorm van connectiviteit genieten, het heet ‘Xbox 360’. Mocht je totaal geen internetverbinding hebben; dat is een offline apparaat," zegt Mattrick. De keuze om de Xbox One een verbinding te doen eisen is volgens Mattrick gemaakt met de toekomst in het achterhoofd. De consument zal uiteindelijk begrijpen waarom Microsoft deze noodgreep maakt, denkt de topman. Mattrick doet geen suggestie voor mensen die niet over een stabiele verbinding beschikken.

Microsoft’s Xbox One moet eens per etmaal met het internet verbonden zijn om te blijven functioneren. Gebeurt dit niet, dan wordt de functionaliteit van de spelcomputer sterk beperkt. De doorverkoop van spellen wordt bovendien beperkt waardoor Microsoft een deel van de opbrengst opstrijkt. Gamers hebben deze eigenschappen niet met open armen ontvangen en zeggen in veel gevallen daardoor de voorkeur te geven aan de PlayStation 4 van Sony, welke in dit opzicht meer vrijheid biedt.