2min

Microsoft probeert de Windows Store voor de nieuwe Modern UI van Windows 8 en Windows RT zo goed mogelijk gevuld te krijgen. Het bedrijf houdt dan ook goed in de gaten naar welke apps wordt gezocht, zodat hierop kan worden ingespeeld. Een van de meeste gezochte apps in de Windows Store is de iTunes app, deze is er echter nog niet en lijkt voorlopig ook niet te gaan verschijnen.

Apple biedt op dit moment wel gewoon een desktopapplicatie van iTunes aan voor Windows-gebruikers, maar nog geen Modern UI-applicatie voor de Windows Store. Apple heeft ook niet bekendgemaakt hier plannen voor te hebben. CNN Money had deze week een interview met Tami Reller, de financiële topvrouw van Microsoft, zij liet duidelijk weten dat Windows 8-gebruikers er niet op hoeven te rekenen dat er binnenkort een iTunes-app voor Windows 8 komt. Reller liet echter ook duidelijk doorschemeren dat ze graag zouden zien dat de app er wel komt maar dat Apple dit simpelweg niet van plan is. Ook liet ze weten dat Microsoft een verzoek ervoor heeft gedaan bij Apple, Microsoft heeft dus wel degelijk geprobeerd iTunes op Windows 8 te krijgen voor de Modern UI.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft problemen heeft om bepaalde veelgevraagde apps op de Windows-platformen te krijgen. Zo weigert ook Google om apps te ontwikkelen voor Windows-platformen. Het enige wat de zoekgigant heeft ontwikkeld is een applicatie voor Google Search. Populaire apps als Google Maps, YouTube en Gmail worden niet ontwikkeld. Microsoft is echter wel creatief in het oplossen van apps die het mist. Zo heeft het bedrijf voor Windows Phone zelf een YouTube-app ontwikkeld, maar ook een Facebook-app is door Microsoft zelf ontwikkeld. Daarnaast helpt Microsoft andere appbouwers om hun apps beschikbaar te krijgen op de Windows-platformen.

iTunes lijkt op dit moment echt een moeilijk verhaal te zijn. Apple lijkt niet voornemens iTunes te ontwikkelen voor Windows 8 en Microsoft kan die app niet zomaar zelf ontwikkelen, al zal het dat mogelijk wel overwegen. Microsoft heeft zelf wel alternative muziek- en videodiensten met Xbox Music en Xbox Video, maar deze worden minder positief ontvangen door gebruikers.

Inmiddels heeft ook Steve Wozniak van zich laten horen, de medeoprichter van Apple is van mening dat Apple juist wel iTunes zou moet uitbreiden naar alternatieve platformen, waaronder Android, Windows 8 en Windows Phone. Apple is over het algemeen echter niet zo gevoelig voor uitspraken van oud-medewerker Wozniak.