BlackBerry heeft zojuist bekendgemaakt dat het de BlackBerry Messenger (BBM) gaat uitbrengen op andere mobiele platformen. BlackBerry zal deze zomer BBM beschikbaar maken voor iPhone’s met iOS 6 of hoger en Android-toestellen met Ice Cream Sandwich (versie 4.0) of hoger.

BlackBerry Messenger was jaren geleden een zeer populair alternatief voor het versturen van SMS-berichten. Dit omdat BlackBerry Messenger zijn berichten via internet verstuurt en de berichten dus vrijwel gratis zijn. Het grote nadeel aan BlackBerry Messenger was dat het alleen beschikbaar was op een BlackBerry-smartphone.

Dit bleek een nadeel dat niet onopgemerkt bleef en vervolgens werd ingevuld door WhatsApp. Op dit moment is WhatsApp wereldwijd de meest populaire berichtendienst. BlackBerry gaat nu, enkele jaren later, alsnog BlackBerry Messenger beschikbaar maken voor andere platformen. Het bedrijf hoopt hiermee het succes van BBM terug te laten keren. Dat zal echter niet makkelijk worden aangezien WhatsApp deze markt stevig in handen heeft en er meer partijen proberen om de populairste berichtendienst te worden. Voorbeelden hiervan zijn Facebook Messenger, Samsung’s ChatOn en naar verluidt zal ook Google binnenkort met een eigen berichtendienst komen.

Een voordeel aan BBM ten opzichte van WhatsApp kunnen we wel noemen en dat is dat BBM een stuk veiliger is. Het hele BlackBerry-platform is ontwikkeld met veiligheid in het achterhoofd, BlackBerry staat al jaren bekend als een van de meest veilige platformen.

Verder zal BlackBerry de berichtendienst ook gaan uitbreiden later dit jaar, met audioberichten, screenshare en channels. Dankzij deze uitbreidingen kun je met BBM dus ook gesprekken voeren, je scherm delen en een kanaal volgen. Zo’n kanaal kan bijvoorbeeld een artiest, voetballer of autocoureur zijn, die op deze manier berichten kan sturen naar fans.