Google’s tak van investering, Google Ventures, heeft meer dan 10 miljoen dollar vrijgemaakt voor Airwave, ontwikkelaar van een opensource besturingssysteem voor commerciële drones. Het te ontwikkelen platform moet werken op een breed aantal potentiële robots.

Airwave bouwt voor het besturingssysteem behalve software ook controllers en moederborden. Het bedrijf zegt zich te specialiseren in auto-pilots en hoopt met hun opensource platform een breed draagvlak te creëren voor allerlei ontwikkelaars, vooral voor embedded Linux-varianten.

Google Ventures investeert 10,7 miljoen dollar in het bedrijf, risicokapitaal dat volgens Airwave goed terecht komt. De organisatie ziet kansen in de consumentenmarkt, maar ook het bedrijfsleven. Drones voor defensieve doeleinden staan naar eigen zeggen niet op het programma.

Mede-oprichter en CEO Jonathan Downey denkt dat de op afstand bestuurbare vliegtuigjes per stuk tussen de 20.000 en 40.000 dollar gaan kosten. Hij ziet initiële toepassing vooral terug in dunbevolkte gebieden. Boeren kunnen bijvoorbeeld hun akkers vanuit de lucht controleren, maar ook fotografie en het speuren naar nieuws valt binnen de mogelijkheden.