2min

Google heeft zojuist via een blogpost laten weten dat het Waze heeft overgenomen. Waze is een concurrent van Google Maps maar achter Waze hangt ook een community, deze community maakt kaartupdates en houdt elkaar op de hoogte van files en verkeersopstoppingen. Waze is wat dat betreft een stuk socialer dan Google Maps.

Het gerucht dat Waze zou worden overgenomen hing al even in de lucht. Zowel Apple, Facebook als Google werden genoemd, eind vorige maand kwam het gerucht dat Facebook was afgehaakt en gisteren ontstond het gerucht dat Google rond was met Waze. Nu bevestigt Google de overname middels een blogpost.

Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt door Google, maar volgens geruchten zou Google 1,3 miljard dollar betalen voor Waze. Zoals in eerdere berichten al werd aangegeven is dat een flink bedrag voor een dienst als Waze met 28 miljoen gebruikers. Voor Google is het waarschijnlijk de beste oplossing omdat anders Apple of Facebook de sociale kaartendienst hadden ingelijfd wat zou resulteren in een nog sterkere concurrent.

De community achter Waze is zeer behulpzaam bij het verbeteren van de dienst. Voor Google is het te hopen dat dat niet zal veranderen. Gebruikers plaatsen nu allerlei informate in de dienst, van verkeersongelukken, tot benzineprijzen en omleidingen. Ook worden kaarten gemarkeerd die nog niet kloppen of inmiddels afwijken.

Google laat weten dat het bedrijf voorlopig zelfstandig vanuit Israel zal blijven opereren en dat het er naar uit kijkt om Google Maps verder te verbeteren met de kennis en functies die Waze in huis heeft. Google stelt verder de community achter Waze alle ruimte te willen geven om de dienst door te ontwikkelen. Google lijkt niet van plan om de stekker uit de dienst te trekken en alles in Google Maps te integreren zoals je wel vaker ziet bij dit soort overnames.