Google’s overname van Waze loopt mogelijk stuk op een officieel onderzoek van het Bureau voor Eerlijke Handel in het Verenigd Koninkrijk. Eerder gaf de Amerikaanse tegenhanger ook al aan een onderzoek op te starten. De deal zou mogelijk mededingingsrechten overtreden.

Zoekgigant Google maakte eerder dit jaar bekend dat het Waze overneemt. Waze is een klein Israëlisch bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling van sociale navigatiesoftware. Google zou bijna 1 miljard euro betalen voor de overname om Google Maps van de technologie van Waze te voorzien, dat laatste is inmiddels ook al gebeurd.

Als Waze eigendom van Google zou worden, zou de zoekgigant volgens het Bureau voor Eerlijke Handel mogelijk een te groot deel van de markt in handen krijgen. Als het bureau denkt dat Google meer dan 25 procent van de relevante markt in het Verenigd Koninkrijk bemachtigt, en/of een omzet van meer dan 82 miljoen euro eruit haalt, zou de deal ontbonden kunnen worden.

Het bureau verklaart dat "er bekeken wordt of de overeenkomst erin resulteert of zal resulteren dat de competitie op de markt substantieel vermindert". Google heeft nog niet gereageerd op de mededeling, maar heeft daar nog 40 dagen de tijd voor.