In een videodemonstratie van de betaversie van Mac OS X 10.9 Mavericks worden de voor- en nadelen van de nieuwe Fullscreen-mode van het besturingssysteem getoond. Er moet bij gezegd worden dat het gaat om een vrij extreme set-up met zes schermen, waarover de meeste gebruikers niet de beschikking zullen hebben.

Apple pakt met Mavericks een veelbesproken probleem aan met de Fullscreen-functionaliteit, die het met versie 10.7 van OS X introduceerde. Als de gebruiker een applicatie op een volledig scherm draaide, konden eventuele additionele schermen niet meer gebruikt worden. Dat probleem wordt in Mavericks opgelost, maar voor mensen met specifieke wensen lijkt het andere moeilijkheden te introduceren.

In de demonstratie is een niet alledaagse opstelling met zes schermen te zien waarbij in eerste instantie de oude werkwijze wordt getoond, vervolgens de nieuwe. Hoewel het nu mogelijk is om de andere schermen te gebruiken in fullscreen-mode is het wisselen tussen Spaces (bureaubladen) omslachtiger geworden en kunnen applicaties niet meer over verschillende schermen worden gestrekt.

Het gaat in deze video om een vrij extreme opstelling, maar de problemen komen ongetwijfeld naar voren als er meer dan drie schermen worden gebruikt. Mavericks wordt later dit jaar verwacht, het is mogelijk dat Apple nog veranderingen doorvoert.

Lees meer