Google heeft de beveiligingsfeature Verify-apps die het in Android 4.2 introduceerde nu ook uitgerold naar oudere Android-versies. Alle smartphones met Android 2.3 of hoger beschikken nu over deze functie waardoor het Android-platform ineens een heel stuk veiliger is geworden.

In Android 4.2 introduceerde Google de functionaliteit Verify-apps. Wat deze functie doet is elke app die wordt geïnstalleerd controleren op malware en malafide code. Verify-apps controleert niet alleen apps die worden geïnstalleerd via de Play Store maar ook die handmatig worden gedownload en geïnstalleerd.

Google heeft deze functionaliteit nu in de Google Play Service app gestopt die op elk Android-toestel met versie 2.3 of hoger draait. Hiermee is 95 procent van alle Android-apparaten ineens een heel stuk veiliger geworden. Dit is een stap die ook echt nodig was om de veiligheid van Android te verbeteren.

In Android 4.3 heeft Google overigens opnieuw de veiligheid flink verbeterd, zo is de linux kernel bijgewerkt naar een nieuwere versie en is SELinux nu actief. Helaas kunnen die beveiligingen niet met een simpele update naar oude Android-versies worden gebracht. Wel kunnen fabrikanten hun oudere toestellen een update geven naar Android 4.3, waarbij deze beveiligingen ook actief worden.

Helaas slagen fabrikanten er nog niet in om kort na de lancering van nieuwe Android-versies ook updates uit te rollen naar hun bestaande toestellen. Vaak gaan er minimaal zes maanden overheen voordat we de eerste updates zien. Daarnaast stoppen veel fabrikanten na anderhalf jaar met het updaten van oudere toestellen. Hier heeft Google nog steeds geen passende oplossing voor gevonden.