Google heeft op de RSA Conference aangegeven dat het extra stappen zal nemen om de veiligheid op Android te bevorderen. Android-applicaties die buiten de Play Store om zijn verkregen worden extra in de gaten gehouden, ook na de installatie.

Android-gebruikers die applicaties buitenom de Play Store hebben geïnstalleerd, zullen binnenkort een iets veiliger toestel hebben. Google heeft aangegeven dat Verify Apps binnenkort niet alleen bij de installatie van dergelijke applicaties zal controleren of ze wel deugen, maar ook daarna.

Voorheen was de Verify Apps-functie alleen bedoeld om eenmalig een scan uit te voeren, maar in theorie is het voor ontwikkelaars wel mogelijk om de inhoud van de app na installatie te wijzigen. Dat kan bijvoorbeeld door extra content aan te bieden, waarin malafide code wordt verwerkt.

Met de uitbreiding van Verify Apps kan dergelijk gedrag opgemerkt worden, waarna een melding wordt gegeven via het notificatiecentrum. Het is uiteindelijk wel aan de gebruiker om te besluiten wat er met de bewuste applicatie moet gebeuren.