2min

De komst van een goedkopere iPhone is bevestigd door de China Labor Watch (CLW) in een rapport over de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Pegatron. In het rapport staat te lezen dat in de fabriek de iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5 en de goedkopere plastic iPhones worden gemaakt.

Vanmorgen schreven we al over de slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Pegatron. Apple heeft aangegeven deze week nog onderzoek te gaan doen naar de aantijgingen van de CLW. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd in de komende dagen of weken. In het uitgebreide 60 pagina’s tellende rapport van de CLW is echter ook meerdere malen te lezen dat er een goedkopere iPhone onderweg is die gemaakt zal zijn van plastic.

Zo is er te lezen: "De geassembleerde producten zijn de iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5 en de goedkopere plastic iPhones". (Its assembled products include iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5, and low-priced plastic iPhones). Verderop staat te lezen: "De nieuwe smartphone is nog niet in massaproductie genomen, dus de kwantiteit is nog niet zo belangrijk." (The new cell phone has not yet been put into mass production, so quantity is not as important).

Volgens het rapport zou Pegatron de order om de goedkopere iPhone te produceren hebben binnengehaald omdat ze de hoogste winstmarges kunnen bieden, maar dat gaat wel ten kosten van de arbeidsomstandigheden. Als dat inderdaad zo is dan heeft Pegatron mogelijk een probleem, Apple gaat nu zelf onderzoek doen naar de arbeidsomstandigheden en als ze tot dezelfde conclusie komen als de CLW moet Pegatron de arbeidsomstandigheden verbeteren, wat ongetwijfeld ten koste gaat van hun winstmarge.

Hiermee lijkt de komst van een goedkopere iPhone definitief bevestigt, de vraag die blijft staan is welke geruchten er precies kloppen. De CEO van Pegatron liet zich eerder al ontvallen dat de goedkopere iPhone geen budgetmodel zal worden, maar meer een midrange model. Vanmorgen schreven we ook dat de goedkope iPhone mogelijk iPhone 5c gaat heten. Verder zijn er geruchten over een plastic iPhone in verschillende kleuren.