2min

De RTM-versie van Windows 8.1 werd al eind augustus verwacht. Het lijkt erop dat Microsoft dat doel heeft gehaald: verschillende bronnen melden dat Windows 8.1 af is. Bovendien meldt een anonieme bron dat Windows 8.1 net zo stabiel is als Windows 7.

Paul Thurrott meldt op zijn Twitter-account het uiteindelijke buildnummer:

Een andere bron van Microsoft aangesproken door Mary-Jo Foley zegt dat op 23 augustus Windows 8.1 inderdaad is afgemaakt.

Een derde bron bevestigt dit verhaal en meldt bovendien dat de kwaliteitseisen van Windows 8.1 weer op het niveau zijn van Windows 7. De grote wijzigingen in Windows 8 zorgden namelijk voor meer crashes en vastlopers, zo legde de bron uit. Dit is de eerste keer dat Microsoft toegeeft dat Windows 8 van mindere kwaliteit is dan Windows 7. Windows 8.1 zou nu weer dezelfde stabiliteit bieden als Windows 7.

Windows 8 zou vooral onstabiel geworden zijn door de nieuwe Metro-apps zoals Mail, Photos, Calendar en People. Deze apps zijn onderdeel van Windows en zorgden voor een lage betrouwbaarheidsscore van Microsofts nieuwste besturingssysteem.

Microsoft heeft mogelijk gekozen om de RTM-status van Windows 8.1 nog niet aan te kondigen omdat het nieuws ondergesneeuwd zou worden door Ballmers vertrek. Een woordvoerder van Microsoft had dan ook geen commentaar op het nieuws.

In juni kondigde Microsoft al aan dat Windows 8.1 eind augustus af zou zijn. Eerder doelde Microsoft op 26 augustus als RTM-datum, maar dat is nu dus 23 augustus geworden.

Echter, Windows 8.1 zal pas op 17 oktober in handen van consumenten komen. Microsoft neemt namelijk zoals gewoonlijk bij een nieuwe Windows-versie ruim de tijd om systeemfabrikanten op de nieuwe versie voor te bereiden. In de tussentijd zal Microsoft zogenaamde QFE’s gaan maken, Quick Fix Engineering-updates. Deze updates zullen nog bugfixes bevatten die aan systeemfabrikanten geleverd worden en ook aan eindgebruikers via Windows Update één dag na lancering zullen worden geleverd.