Microsoft heeft aangekondigd dat Windows 8.1 de RTM-status heeft bereikt. De nieuwe versie zal nog niet beschikbaar zijn voor TechNet- en MSDN-abonnees: ook zij moeten wachten tot 18 oktober.

Antoine Leblond, een senior vice president bij Microsoft, bevestigt in de aankondiging dat Windows 8.1 af is en dat abonnees van TechNet en MSDN moeten wachten tot oktober. The Verge meldt echter dat toch een klein aantal appontwikkelaars toegang zal krijgen tot de uiteindelijke versie van Windows 8.1, zodat zij hun apps er alvast op kunnen voorbereiden. Andere appontwikkelaars zullen echter moeten wachten.

Waarschijnlijk is het echter irrelevant of Microsoft Windows 8.1 op TechNet en MSDN plaatst, gezien het waarschijnlijk is dat de versie voor die tijd zal lekken. Eerder gebeurde dit al met een andere build van Windows 8.1 en nu hebben sommige sites al aangekondigd de versie voor 1 september in handen te zullen hebben en online te zullen plaatsen. Daarnaast zijn er al screenshots van de RTM-versie online verschijnen op Win8China, die je hieronder kunt vinden.

Windows 8.1 zal tussen nu en oktober nog door Microsoft worden bijgewerkt met patches om bugs te fixen die systeemfabrikanten hebben gemeld. De softwaregigant geeft daarom de versie nog niet vrij op MSDN en TechNet.

Er wordt kritiek geuit op het vasthouden van Windows 8.1 door Microsoft. Paul Thurrott schrijft: "Probeer je voor te stellen dat Google een nieuwe versie van Chrome uitbrengt – of, nog beter, Chrome OS – en het vervolgens wereldkundig maakt en het dan niet gaat uitbrengen. Maar twee volle maanden wacht", zo schrijft hij. "Dit is nog een extra reden voor ontwikkelaars om zich in deze twee maanden te richten op platformen als iOS, Android en het web."

Versie 8.1 bouwt, zoals het versienummer doet vermoeden, verder op Windows 8. Er zijn veel kleine verbeteringen overal in het besturingssysteem gemaakt die voor een grote upgrade zorgen. Microsoft heeft een aantal interfacewijzigingen in versie 8.1 doorgevoerd, zoals meer tegelgroottes, de terugkeer van de Startknop, de mogelijkheid om naar de desktop op te starten en meer. Veel ingebouwde apps zijn eveneens vernieuwd, zoals Xbox Music en Mail.

Naast Windows 8.1 heeft ook Windows Server 2012 R2 de RTM-status bereikt. Ook deze versie van Windows zal op 18 oktober verschijnen en niet eerder beschikbaar komen voor TechNet- en MSDN-abonnees. Naast Windows Server 2012 R2 zal er op 18 oktober ook een nieuwe versie van Windows Intune verschijnen.