Browserfabrikant Opera heeft een nieuwe browser gelanceerd, genaamd Coast. Met de browser wil Opera de browsermarkt voor apparaten met een touchscreen overhoop gooien. Het bedrijf is van mening dat de tabletbrowsers niet goed doordacht zijn.

Onder begeleiding van de Nederlander Huib Kleinhout wordt de nieuwe browser in de bovenstaande video uit de doeken gedaan. Met Coast wordt zwaar geleund op multitouchgebaren en websites worden als het ware als een applicatie weergegeven binnen de browseromgeving. Opera is van mening dat de browsermarkt in feite al 20 jaar stilstaat en ziet kansen met de opkomst van tablets.

Opera deponeerde zaken als knoppen, adresbalken en scrollbalken in de prullenbak en ging vanaf een nulpunt aan de slag met een browser voor de iPad. Er blijven twee knoppen over, één waarmee de gebruiker naar het hoofdscherm van de browser kan terugkeren, een andere om de meest recente pagina’s in te zien. Andere zaken worden opgelost met gebaren.

Coast zal de bestaande Opera-browser overigens niet vervangen, vooralsnog blijven de twee projecten naast elkaar beschikbaar. Coast is te downloaden vanuit de App Store.