Opera gaat volgende week op de Mobile World Conference Opera Mini laten zien. Opera Mini is een browser van Opera, gemaakt voor mobiele telefoons. Opera mikt ook op een speciale iPhone-versie, maar of die ook daadwerkelijk toegelaten gaat worden tot de App Store is nog maar de vraag.

Apple houdt er namelijk een vrij streng beleid op na. Niet zomaar elke applicatie wordt goedgekeurd, applicaties moeten voldoen aan een lijst met eisen. Zo mag er bijvoorbeeld geen dubbele functionaliteit in voorkomen en lijkt een andere norm dat het geen bestaande iPhone-applicaties mag vervangen. Een ander browser is tot nu toe ook altijd afgewezen door Apple, bij een vorige poging van Opera ving het bedrijf ook bot.

Opera heeft er echter vertrouwen in dat het dit keer wel gaat lukken. Waarschijnlijk komt dit mede omdat Opera nu vooraf de publiciteit al heeft opgezocht met betrekking tot de applicatie. Daarnaast stelt Opera dat het veel nieuwe features biedt, die Apple’s Safari niet biedt. Wellicht dat Apple daarom de applicatie toch gaat toestaan. Dat blijft echter afwachten.

De nieuwe Opera Mini is vooral veel sneller dan Safari. Safari zou ook meer dataverkeer gebruiken dan Opera Mini dat doet. Toch is Opera Mini wel krachtig, zo stelt Opera. Er is namelijk wel tabbed-browsing en ook Speed Dail wordt ondersteund.

“We zijn blij dat we journalisten en partners een exclusieve preview kunnen geven van dit product voor de iPhone,” aldus Jon von Tetzchner, Medeoprichter van Opera Software. “Dit is een unieke kans om Opera Mini te presenteren, een snelle en feature-rich browser, daarnaast is het ook de kans om andere beta-producten te laten zien. Zo komt de filosofie van Opera weer een stukje dichterbij: op het internet, overal en altijd.”