Onderzoeksbureau IHS heeft berekend dat Sony 381 dollar kwijt is per PlayStation 4 die het maakt. De PlayStation wordt vervolgens voor 399 dollar verkocht, waardoor maar 18 dollar winst gemaakt wordt op de verkoop van de spelcomputer zelf. Er komen echter ook andere kosten bij kijken.

De prijs van 399 dollar voor de PlayStation 4 is erg mager, gezien het feit dat Sony 381 dollar kwijt is aan het produceren van het apparaat. Toch is dit voor Sony wel een stap in de goede richting in vergelijking met de PlayStation 3.

In 2006 deed IHS namelijk eenzelfde onderzoek naar de PlayStation 3. Deze werd in eerste instantie voor 805 dollar geproduceerd en vervolgens voor 599 dollar verkocht. Hierdoor leed Sony per verkochte console een stevig verlies. Later kon de console goedkoper geproduceerd worden, maar tegelijkertijd ging ook de verkoopprijs van de PlayStation 3 verder omlaag, waardoor Sony alsnog verlies maakte.

De duurste onderdelen van de PlayStation 4 zijn het werkgeheugen en de processor. Het werkgeheugen bestaat uit 16 individuele chips en kost Sony ongeveer 88 dollar. Aan de processor zijn de Japanners nog eens 100 dollar kwijt. Dat betekent dat deze twee onderdelen al voor bijna de helft van de productiekosten zorgen.

IHS-analist Andrew Rassweiler geeft aan: "Als de kosten die je betaalt voor het produceren 10 tot 20 dollar onder de verkoopprijs zitten, dan is er maar een hele kleine kans dat je winst maakt op de verkoop." Er komen immers ook andere kosten kijken voor bijvoorbeeld marketing en transport, om maar wat te noemen.

Dit betekent dat Sony veel spellen moet gaan verkopen voor de console om een winst te maken.