1 min

Tags in dit artikel

,

Hackers hebben zo’n 4,6 miljoen gebruikersnamen en telefoonnummers uit een database van chatdienst Snapchat weten te ontfutselen. De verkregen data is door de hackers online geplaatst, maar wel deels gecensureerd.

Op SnapchatDB was de gebruikersdata van 4,6 miljoen gebruikers te vinden, maar inmiddels zijn de gegevens weer offline gehaald. De hackers die de data publiceerden hadden de laatste twee cijfers van de telefoonnummers verwijderd, zodat kwaadwillenden niets met de gegevens zouden kunnen.

Enkele dagen eerder werd door Gibson Security al gewaarschuwd voor een kwetsbaarheid in de beveiliging van Snapchat. Dit beveiligingsgat is ook door de hackers misbruikt, maar Gibson Security ontkent verdere betrokkenheid: "We kennen SnapchatDB niet, maar het was een kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren."

Snapchat werd door Gibson Security al vier maanden geleden gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid, maar deed er weinig tot niets mee. Gibson ontdekte de kwetsbaarheid en ondervond dat het binnen 7 minuten al duizenden telefoonnummers en gebruikersnamen kon verkrijgen.

Ondertussen meldt Snapchat wel verschillende maatregelen genomen te hebben. De hackers zijn echter niet van mening dat het al voldoende is: "Zelfs nu bestaat de kwetsbaarheid nog. Het is nog steeds mogelijk om deze data op grote schaal te verkrijgen."

Snapchat is een chatdienst die voornamelijk populair is bij jongeren omdat content slechts beperkt kan worden getoond. De repercussies voor het sturen van bijvoorbeeld een ondeugende foto zijn daarom minder groot, omdat de data volgens belofte niet behouden wordt.