Google heeft besloten een aanpassing door te voeren in de manier waarop het bedrijf de zoekresultaten presenteert als er wordt gezocht op muziek. De aanpassing volgt één dag nadat Google en de EU overeenstemming hebben bereikt over de antitrustklacht rondom diezelfde zoekresultaten.

Slechte timing, of een middelvinger naar de EU?

Google bereikte gisteren een akkoord met de EU waardoor het bedrijf niet langer alleen de eigen diensten bovenaan de zoekresultaten zal plaatsen. Per zoekopdracht worden ook drie concurrerende diensten getoond, deze worden door een onafhankelijk panel gekozen.

Vandaag is bekend geworden dat Google ook de zoekresultaten van muzieknummers van artiesten beter in beeld brengt, door bovenaan de pagina YouTube-muziekvideo te tonen. De timing van deze aanpassing is zeer twijfelachtig te noemen.

Google manipuleert al enige jaren de zoekresultaten door eigen diensten voor te trekken en concurrerende diensten naar onderen te plaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er op locaties wordt gezocht, door Google Maps bovenaan te plaatsen. Maar ook als er wordt gezocht op producten, vliegtickets, hotels, of feitelijke informatie die in de Knowledge Graph staat, worden de eigen diensten prominenter in beeld gebracht.

Veel andere bedrijven hebben hierover geklaagd omdat Google een monopolie heeft. Denk aan prijsvergelijkers, websites waar je hotelkamers en vliegtickets kan boeken en vele andere diensten.