Eurocommissaris Joaquin Almunia heeft aangegeven dat Google moet oppassen voor een nieuw antitrust-onderzoek als het de dominantie positie van YouTube misbruikt. Kleine platenlabels zijn van mening dat ze gechanteerd te worden door de zoekgigant.

Google heeft openlijk aangegeven dat platenlabels akkoord moeten gaan met een contractvoorstel voor een muziekdienst voor YouTube. In dat voorstel staat onder andere dat de labels akkoord moeten gaan met lagere vergoedingen als één van de grote maatschappijen die tarieven met Google heeft afgesproken. Ondertekenen de labels niet, dan komt de content van de aangesloten artiesten natuurlijk niet op de muziekdienst terecht, maar wordt ook alles van YouTube verwijderd.

Dat schoot de brancheverenigingen Worldwide Independent Network en Impala in het verkeerde keelgat, waarop aangeklopt werd bij de Europese Unie. In een eerste reactie laat Almunia nu weten ook te kijken naar de dominantie van YouTube. Het is wel de vraag of de klachten eventueel worden toegevoegd aan de huidige antitrustzaak rondom Google Search, of dat er weer een nieuw onderzoek wordt opgestart.