2min

In de categorie bizarre overnames is zojuist bekend geworden dat Facebook de berichtendienst WhatsApp heeft overgenomen. Nu is deze overname op zich niet zo vreemd, maar Facebook legt maar liefst 16 miljard dollar op tafel. Facebook betaalt dit bedrag in aandelen en contanten.

Uit documenten die Facebook bij de Amerikaanse beurswaakhond heeft ingediend is gebleken dat het bedrijf van Zuckerberg de populaire berichtendienst WhatsApp heeft overgenomen. Vrij snel daarna kwam Facebook met een verklaring waarin het stelde dat WhatsApp zelfstandig zal blijven opereren. Mark Zuckerberg, oprichter en CEO van Facebook, laat in een verklaring weten: "WhatsApp is op weg om 1 miljard mensen met elkaar te verbinden, diensten die deze mijlpaal behalen zijn extreem waardevol". Facebook heeft als enige sociale netwerk meer dan 1 miljard leden, waarmee Zuckerberg eigenlijk zichzelf een schouderklopje geeft. WhatsApp maakte in december bekend 400 miljoen actieve gebruikers te hebben, waaruit blijkt dat de dienst op dit moment onmogelijk in de buurt van 1 miljard kan zitten.

Het bedrag dat Facebook voor WhatsApp moet neerleggen is echter wel aan de hoge kant, zo niet extreem hoog. Op basis van de 400 miljoen actieve gebruikers betaalt Facebook maar liefst 40 dollar per lid. Daar staat tegenover dat WhatsApp nog nooit financiële cijfers bekend heeft gemaakt en daardoor is het onduidelijk hoe winstgevend de dienst is. Het huidige businessmodel van WhatsApp rechtvaardigt een bedrag van 40 dollar per gebruiker in elk geval niet, de meeste WhatsApp-gebruikers hebben nog nooit betaald voor de dienst, een ander deel heeft eenmalig 99 cent betaald en het bedrijf was bezig met de transitie naar een model waarbij gebruikers 99 cent per jaar gaan betalen.

De grote vraag is nu hoe aandeelhouders van Facebook gaan reageren op de overname. Facebook deed eerder al een grote overname, toen het Instagram inlijfde voor 1 miljard dollar, destijds was er ook kritiek van de aandeelhouders dat het bedrijf teveel had betaald voor de foto-applicatie. Die kritiek lijkt niet ondenkbaar te zijn voor de overname van WhatsApp.