2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google zou volgens interne bronnen een oogje hebben op berichtendienst WhatsApp. Een miljard dollar zou de internetgigant willen neertellen om de populaire chatdienst in de Google-familie te mogen verwelkomen.

Een week of vier à vijf geleden gingen de onderhandelingen volgens de bron van start. In die periode liet WhatsApp zich naar verluidt niet kennen en steeg de overnameprijs naar een bedrag dat "in de buurt komt van 1 miljard dollar."

De betrouwbaarheid van het gerucht is moeilijk vast te stellen, maar de aanschaf van WhatsApp ligt in lijn met de overnamestrategie die Google destijds ook al op andere groeiende platforms als YouTube toepaste. Google stak al eerder een hand uit naar WhatsApp, wat deze nieuwe geruchten meer massa geeft. De poging tot overname komt gezien de status van WhatsApp als consistent best verdienende applicatie niet uit de lucht komt vallen.

Chatapplicaties bloeien de laatste jaren sterk op, grotendeels dankzij de opkomst van smartphones en mobiel internet. Chatdienst LINE wist in minder dan twee jaar tijd 130 miljoen gebruikers te trekken en nieuwkomer MessageMe tikte een miljoen abonnee’s aan in minder dan twaalf dagen.

Ook de nieuwe Facebook Home-interface voor Android heeft een geïntegreerde chatapp, die het hoofd zou kunnen bieden aan WhatsApp, als het platform genoeg grip weet te krijgen.

Afgezien van de 99 cent per jaar die gebruikers in het programma investeren, verhandelt WhatsApp achter de schermen abonnementen met internationale providers. Zo betalen inwoners van Hong Kong bij provider 3 HK een schokkende 4,75 euro per dag voor de internationale variant. De interne bron zegt dat WhatsApp jaarlijks 100 miljoen dollar winst maakt, hoewel het bedrijf zelf daar met geen woord over rept. Omdat WhatsApp geen beursgenoteerd bedrijf is, hoeft het ook geen cijfers naar buiten te brengen.