1 min

Chatdienst WhatsApp is deze week definitief eigendom van Facebook geworden. Facebook kreeg vorige week toestemming van de Europese Commissie om WhatsApp over te nemen. Voor de chatdienst wordt het recordbedrag van 19 miljard dollar neergeteld.

Vanaf deze week is WhatsApp officieel eigendom van Facebook. Met de overname wordt mede-oprichter en CEO Jan Koum tevens bestuurslid bij het sociale netwerk. Ondertussen zijn WhatsApp een soeverein onderdeel binnen Facebook’s organisatie blijven, deze belofte was onderdeel van de overname.

De Europese Commissie gaf vorige week na onderzoek officieel goedkeuring voor de overname. In het onderzoek richtte de Commissie zich voornamelijk op het vraagstuk of Facebook een monopoliepositie zou krijgen, maar dit bleek niet het geval. De Amerikaanse organisatie FTC onderzocht de gevolgen voor de privacy van gebruikers, maar vond ook geen reden om de overname geen doorgang te verlenen. Wel beloofde de FTC een oogje in het zeil te houden.

De overname van WhatsApp werd medio februari bekendgemaakt en wekte veel verbazing. Er waren al veel bedrijven die getracht hebben WhatsApp over te nemen, maar de boot werd steeds afgehouden. Uiteindelijk zouden Google en Facebook met astronomische bedragen zijn gekomen en werd gekozen voor de 19 miljard van het sociale netwerk.