De industriecommissie van het Europees Parlement heeft vanmorgen ingestemd met een voorstel van Neelie Kroes om de Europese telecommarkt te hervormen. Daarin staat onder meer dat er een einde moet komen aan de roamingtarieven binnen de EU, maar de plannen voor netneutraliteit zijn een stuk minder streng dan de huidige Nederlandse wetgeving. Dat zou kunnen leiden tot afzwakking van de netneutraliteit in Nederland.

Roaming

De industriecommissie heeft vanmorgen voor de hervormingsplannen van Neelie Kroes gestemd. Over twee weken is het aan het Europarlement om definitief een stem uit te brengen. Als het Europarlement instemt met de plannen, dan moeten de telecomproviders in Europa vanaf december 2015 abonnementen gaan aanbieden waarbij de prijzen binnen de gehele Europese Unie gelijk zijn.

Consumenten hoeven dan niet langer extra te betalen voor hun belminuten, sms-berichten of dataverkeer, ze nemen gewoon hun huidige bundel mee. Wel behouden providers de mogelijkheid dit te weigeren, maar dan moeten ze het mogelijk maken om eenvoudig tijdelijk over te stappen op een buitenlandse telecomprovider.

Verder moeten telecomproviders binnen de EU makkelijker in staat zijn om in andere Europese landen als virtuele provider actief te worden. Dat betekent dat ze geen fysiek netwerk hoeven uit te rollen, maar gebruikmaken van een bestaand netwerk en daarop capaciteit inkopen. Dat gebeurt in Nederland nu al door veel providers zoals Hi, MTV Mobile, Simpel, Simyo, Tele2, Telfort en dergelijke.

Netneutraliteit

In het plan staat ook beschreven hoe Europese netneutraliteit eruit moet komen te zien en dat is kort samengevat een zeer afgezwakte vorm van het Nederlandse model. In Nederland zijn er eigenlijk geen uitzonderingen mogelijk op netneutraliteit en binnen de EU straks wel.

Zo laat het huidige voorstel het toe dat providers extra geld mogen vragen voor speciale diensten die een gegarandeerde netwerkkwaliteit vereisen. Providers en contentaanbieders moeten hier dan zelf afspraken over maken, een voorbeeld in deze is bijvoorbeeld Netflix, dat met de videostreamingdienst verantwoordelijk is voor flink wat dataverkeer. Netflix moet dan mogelijk de providers gaan betalen om de films in hoge kwaliteit bij de eindgebruiker te kunnen krijgen.

Hoewel er afspraken voor gegarandeerde bandbreedte kunnen worden gemaakt, zou dat volgens het plan geen invloed moeten hebben op de normale dienstverlening. Ook zouden toezichthouders de minimale vereisten voor een internetverbinding mogen afdwingen.

Providers mogen ook het dataverkeer beheren om illegale content te blokkeren, spam tegen te gaan, knooppunten te ontlasten en het netwerkverkeer beter te verdelen. Er was ook een amendement dat deze uitzonderingen uit de Europese netneutraliteit zou halen, maar dit werd weggestemd.

Gevolgen van voorstel

Als het voorstel wordt aangenomen, dan is het positieve punt dat we niet langer roamingtarieven hoeven te betalen in de EU vanaf december 2015, maar mogelijk gaan we wel meer betalen voor online diensten. Dit is wel grotendeels afhankelijk van hoe de Europese netneutraliteit exact zal uitpakken. Als een partij als Netflix flink moet gaan betalen aan de providers, dan zal de dienst ongetwijfeld de abonnementsprijzen moeten verhogen. Stellen de toezichthouders voldoende eisen aan een minimale internetverbinding, dan valt het mogelijk mee. In elk geval is Nederland verplicht de netneutraliteit aan te passen als de Europese Commissie instemt met het voorstel.