2min

De filmmaatschappijen waren erg blij toen ze een groot aantal Popcorn Time-websites plat hadden gelegd, maar dit soort acties zorgen meestal voor een reactie. Die reactie is er nu in de vorm van een nieuwe Popcorn Time-webversie, maar niet eentje die via een domeinnaam of ip-adres werkt, maar via een browserplugin. Hierdoor is deze niet offline te halen.

De nieuwe webversie van Popcorn Time is geschikt voor Windows 7 en Mac Os X 10.8 en nieuwer. De webversie komt beschikbaar in de vorm van een browserplugin die geïnstalleerd kan worden in Chrome, Firefox, Internet Explorer en Safari. Daarnaast is er op Github de broncode vrijgegeven van de Popcorn Time Online website, deze code kan door iedereen worden gedownload en geplaatst op een webserver. Hierdoor is het offline halen van deze websites vrijwel onmogelijk, voor elke mirror die plat gaat komen er tien terug.

Als bezoekers deze websites bezoeken zal automatisch worden gevraagd of de browserplugin geopend mag worden. Deze browserplugin is redelijk geavanceerd, zo beschikt die over een eigen torrentclient en videospeler en is er ondersteuning voor VPN-verbindingen, ChromeCast en Apple Airplay. De browserplugin kan dus zelf verbinding maken met de torrentrackers om de content op te halen en deze af te spelen. Dit kan ook allemaal via een VPN-verbinding zodat je internetprovider geen idee heeft wat voor data je aan het binnenhalen bent.

Het offline halen van een browserplugin is zo goed als onmogelijk, omdat deze niet perse bij de browserfabrikant gedownload hoeven te worden.

De makers van deze browserplugin zijn overigens niet alleen uit op het beschikbaar maken van illegale content, maar ook op het verdienen van geld. Zo wordt er namelijk flink wat reclame gemaakt om een VPN-verbinding af te nemen bij AnonymousVPN.org en wordt hiervoor een affiliatelink gebruikt, waardoor zij geld verdienen voor elke inschrijving. Dat is nieuw, maar biedt de filmmaatschappijen ook een ingang om de verantwoordelijke personen te achterhalen, gewoon het geld volgen.

Technisch gezien is er flink uitgepakt en zullen de filmmaatschappijen weer een flinke kluif gaan hebben in het ontmantelen van deze Popcorn Time-versie, als ze dat al gaat lukken. Het is een gevecht dat de filmmaatschappijen waarschijnlijk nooit gaan winnen, de enige echte oplossing is het aanbieden van een degelijk en betaalbaar alternatief.

Over het downloaden van muziek is tegenwoordig een stuk minder ophef omdat de muziekstreamingdiensten vrijwel alle muziek kunnen aanbieden voor een net bedrag per maand. Natuurlijk hou je altijd indicidenten zoals met Taylor Swift, maar er wordt veel minder muziek gedownload dan een aantal jaar geleden. De filmmaatschappijen kunnen hier van leren door partijen als HBO en Netflix meer content te gunnen en het makkelijker te maken licenties af te nemen.