1 min

Intel heeft de Thunderbolt 2-standaard uitgebreid met de mogelijkheid tot een directe LAN-verbinding tussen twee computers van 10 Gbps. Intel presenteerde dit op de NAB 2014, een beurs in Las Vegas voor zakelijke gebruikers in de Media en Entertainment-wereld.

Door gebruik te maken van nieuwe drivers, kan een Thunderbolt-kabel direct twee pc’s aan elkaar verbinden en wordt automatisch een 10 Gbps LAN-verbinding opgezet voor data-uitwisseling. Deze functionaliteit is niet gelimiteerd aan één besturingssysteem en werkt dus zowel met Windows- als Mac-computers. In Mac OS X Mavericks werkt het op dit moment al, de driver voor Windows komt later dit kwartaal beschikbaar.

Vooral voor mensen die veel video’s bewerken is deze functionaliteit erg waardevol, zij kunnen hiermee snel hun data overzetten naar een andere computer. De snelheid van 10 Gbps is ook meer dan voldoende, uiteindelijk zal in vrijwel alle gevallen het opslagmedium in de doel-pc de bottleneck vormen. Een SSD of RAID-array komt vaak niet boven een schrijfsnelheid van 500 Mb/s uit, al zijn er natuurlijk professionele oplossingen die dit wel halen.