1 min

Intel heeft de tweede generatie van de Thunderbolt-standaard gepresenteerd. De grootste verbeteringen zitten in de snelheid, die wordt verdubbeld. De standaard is backwards-compatible met het origineel.

De tweede generatie van de Thunderbolt standaard werd op de National Association of Broadcasters-conferentie gepresenteerd. Thunderbolt verhoogt de bidirectionale doorvoersnelheid naar 20Gb/s, een verdubbeling van het origineel. In theorie zou je met deze snelheid een 4K-film naar een schijf moeten kunnen schrijven terwijl vanaf die schijf ook een 4K-film op een scherm wordt afgespeeld.

Thunderbolt werd in 2011 geïntroduceerd als concurrent voor USB 3.0 en is een resultaat van een samenwerking tussen Intel en Apple. In vrijwel alle nieuwe Apple-computers is Thunderbolt terug te vinden, ook een aantal andere fabrikanten zoals Lenovo en Acer maken gebruik van de poort, maar wel op minder grote schaal.

Intel is van plan om Thunderbolt in de volgende generatie chipsets te bouwen, welke aan het einde van dit jaar verwacht kunnen worden.

Ook USB 3.0 krijgt een update, bij die standaard gaat de snelheid van 5GB/s naar 10GB/s. Thunderbolt is door de update dus weer dubbel zo snel.